Vanliga frågor om klätterkurser

Nedan hittar du svar på vanliga frågor om de klätterkurser vi erbjuder i Stockholm med omnejd.

 

Vad har era instruktörer för utbildning och erfarenhet?

SVAR: Våra instruktörer är alltid utbildade enligt Svenska Klätterförbundets normer och har lång erfarenhet av klippklättring. De flesta instruktörerna har jobbat tillsammans med klatterkurser.se i flera år. Förutom att vara kompetenta klättrare är de inspirerande individer som gärna delar med sig av sin passion för att din kunskapsinlärning ska bli optimal.

 

Vilken utrustning ingår?

SVAR: I alla kurser ingår både all personlig utrustning (skor, hjälm, sele) och gemensam säkerhetsutrustning såsom rep, repbromsar, karbiner och säkringar, etc. Se alltid till att ha med dig ett par oömma gymnastikskor som du kan klättra i om klätterskorna skulle känna ovana eller trånga.

 

Hur hittar man till Häggsta?

SVAR: Från E4:an, sväng av vid avfart mot Huddinge (väg 259), och fortsätt sedan mot Huddinge. Du kommer upp på Glömstavägen. Från Glömstavägen följer man vägen mot St Botvids begravningsplats. Kör rakt fram mot kapellet istället för mot Flottsbrobacken strax innan själva kyrkogården.

Åker du kommunalt finns två alternativ:
Tunnelbana till Masmo, därifrån en knapp halvtimmes promenad i sydlig riktning till Häggsta.
Pendeltåg till Huddinge station, därifrån med buss 740 längs Glömstavägen. Stig av vid vägen till S:t Botvids kapell och gå därifrån (ca 1,5 km). Vissa turer går ända in till S:t Botvid (2–3 om dagen!).
Informationen ovan kommer från Sverigeföraren.

 

Jag är ensam, kan jag boka en kurs?

SVAR: Självklart kan du göra det! Vi tar emot singelbokningar, men kan inte alltid garantera att det blir just det datum som du har valt. När vi får in ensamma bokningar så försöker vi passa in dem i grupper där det finns lediga platser.

 

Hur många deltagare per grupp är det?

SVAR: Normalt är det 3-4 deltagare per instruktör i en grupp. Minimum antal deltagare för att det ska gå att genomför en kurs är två stycken deltagare.

 

Vi är en större grupp som vill gå kurs, går det?

SVAR: Absolut. Om ni är fler än fyra personer så kallar vi in flera instruktörer som hjälper till på de moment där det krävs för ett säkert och kvalitativt genomförande. Kontakta oss gärna via vårt kontaktformulär med en närmare beskrivning av era önskemål.

 

Vad händer om det ösregnar när vi ska gå kurs?

SVAR: Om det ösregnar när det är dags för kurs eller om prognosen för helgen ser becksvart ut så förbehåller våra instruktörer sig rätten att skjuta på en kurs till ett annat datum. Detta eftersom det är svårt att hålla en kvalitativ och säker kurs i ihållande regn en hel dag. För mer information se våra bokningsvillkor.

 

Kan man köpa mat vid klippan?

SVAR: Nej, det kan man tyvärr inte. Det är därför viktigt att du tar med dig lunch som du kan äta vid klippan. Tänk på att det kommer att bli hårda dagar så en rejäl matsäck, fika och kaffetermos är att rekommendera.

 

Vad ska man ha för kläder på sig?

SVAR: Se till att ha oömma bekväma kläder och skor på dig. Om väderprognosen lovar regn eller blåst är det bra om du tar med ett överdragsställ. En varm tröja att ha vid fika- och lunchpaus är bra att ta med. Ibland kan klätterskorna kännas ovana och trånga. Det är därför viktigt att du tar med ett par mjuka gymnastikskor som du kan klättra i om det skulle behövas.

 

Behöver man några förkunskaper för att gå kurs hos er?

SVAR: För att gå vår grundkurs i klippklättring så behövs inga särskilda förkunskaper. Om du är i hyffsad form och gillar att röra på dig så kommer du att få ut mer av kursen. För fortsättningskursen krävs det att du tidigare har gått en grundkurs eller motsvarande.